Budapest Pride: Velünk teljes!


2016. június 24-én hivatalos megnyitó ünnepséggel veszi kezdetét a 21. Budapest Pride Fesztivál.

A rendezvénysorozat idei mottója: “Velünk teljes”, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a társadalom különböző közösségei csakis velünk együtt teljesek. Az elnyomást megélő társadalmi csoportok, köztük az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösség vitathatatlanul része a társadalomnak. Továbbá a mottónk arra is rámutat, hogy kizárólag közösen, együttes erővel tehetünk a minket érő elnyomás ellen. Éppen ezért idén nagyszabású kérdőívezésbe fogtunk, hogy felmérjük, mi a fontos az LMBTQ emberek számára. A több ezer kitöltő eddigi visszajelzései is rámutatnak közösségünk felháborodottságára a kirekesztő politikai közbeszéddel szemben, valamint azt mutatják, hogy mindannyian tenni akarunk a szűkre szabott család- és házasságfogalom kiterjesztéséért.

 

A tíznapos fesztivál rendezvényei mind az LMBTQ közösség sokszínűségét hivatottak megmutatni, a több, mint 50 esemény az első fesztiválozóknak és a régi résztvevőknek is tartogat meglepetéseket.

 

Jövő hét pénteken a New Orleans Music Clubban rendezzük meg a fesztivál megnyitóját. A rendezvénysorozatot hivatalosan Kiss Tibor Noé író nyitja meg, továbbá beszédet mond Steiner Kristóf és Molnár Adrienn, valamint a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke, Nagy Szilvia is köszönti a közönséget. Az est folyamán fellép Antonia Vai és Jónás Vera.

 

A fesztivál első hétvégéjén a sporté és a szivárványcsaládoké a főszerep. A vállalkozó kedvűek számára ajánljuk a Run for Rights futóversenyét, a kultúráért érdeklődők számára pedig a Ludwig Múzeummal a Múzeumok Éjszakájára közösen szervezett eseményünk lehet vonzó program. Persze a következő hét is bővelkedik izgalmas programokban: több színházi előadást és táncestet is szerveztünk.

 

Teljesen új programokkal is készültünk: idén először Play it Proud címen dalszerző pályázatot hirdetettünk, aminek keretében adománygyűjtő koncert is lesz. A Pride-hét pedig a #genderőrület című kiállítással indul, ami a közelmúltban a nőket és az LMBTQ közösség tagjait ért sértő politikai közbeszédre reflektál. Persze a hagyományosnak tekinthető programjainkról sem kell lemondani, lesz Open Mic, Charme táncest és LMBTI kocsmakvíz.

 

Természetesen idén is kiemelt szerepet kapnak a beszélgetések. Bemutatkoznak a vidéki LMBTQ szervezetek, beszélgetünk a nemi szerepekről és az aszexualitásról, valamint szervezünk egy vitafórumot is, ahol a résztvevő csapatok LMBTQ témában mérhetik össze ismereteiket és érvelési technikájukat.

 

Emellett a sokak által várva várt bulik sem maradnak el. A Nyitóbulira június 25-én kerül sor, míg július 1-jén a Women’s Pride és az Alterego számít a lazulni és táncolni szeretőkre. A felvonulást követően az év legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party vár mindenkit.

 

A rendezvénysorozat csúcspontja idén is Budapest Pride Felvonulás, amire július 2-án, szombaton kerül sor: az Andrássy úton vonulunk együtt, a célállomáshoz érkezve pedig hangot adhatunk felháborodásunknak és követeléseinknek.

 

Kövessétek figyelemmel Facebook oldalunkat és a honlapunkat, hogy a legfrissebb információk alapján kereshessétek meg a nektek legizgalmasabb programokat. A Fesztivál programfüzete hamarosan elérhető lesz. Találkozzunk jövő héten!

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .