Colorado adót vet ki a marihuánára


Colorado lakosai megszavazták, hogy 25 százalékos adót vessenek ki az államban legális élvezeti cikként forgalmazott marihuánára,  és a befolyt összeget iskolaépítésre fordítsák.

 A választók ugyanakkor elutasították, hogy a jövedelemadójukat is megemeljék az oktatás színvonalának javítása érdekében.
A coloradói referendum egyike volt annak a hat amerikai államra kiterjedő, keddi választói akaratnyilvánítás-sorozatnak, amely során a voksolók összesen több mint 30 kérdésben dönthettek. Egyebek között arról, hogy ki legyen New Jersey és Virginia állam kormányzója és hogy Michael Bloomberg 12 évig tartó polgármestersége után ki vegye át a legnépesebb amerikai metropolisz, New York irányítását.
Colorado 64 megyéjéből 11 olyanban, amely a republikánusokhoz húz, kedden arról is népszavazást tartottak, hogy kiszakadjanak-e a demokraták kormányozta államból. Ennek eredményét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.
New Jerseyben, ahol nagy többséggel újraválasztották a mérsékelt republikánus Chris Christi kormányzót, a helyi szavazók egyúttal arról is döntöttek, hogy az államban korábban egy dollárral magasabbra, 8 dollár 25 centre emeljék fel  az óránkénti minimálbért.
Virginia állam kormányzója a demokrata McAuliffe lesz, New York polgármesteréül pedig párttársát, Bill de Blasiót választották meg a szavazatok csaknem háromnegyedével. A Bostont 20 éve kormányzó Thomas Menino helyébe az ugyancsak demokrata Martin Walsh léphet majd januárban.
Detroitban a két demokrata jelölt közül fehér bőrű Mike Duggan volt megyei ügyészt, kórházigazgatót választották polgármesterré. A több mint négyötödében afroamarikaiak lakta, csődbe jutott városban 1974 óta nem választottak fehér elöljárót.
Houstonban a harmadik ciklusra is újraválasztották a demokrata Annise Parkert, aki az első nyíltan homoszexuális politikus, aki egy jelentősebb amerikai város élére kerül. Atlantában a demokrata Kasim Reed a szavazatok 85 százalékával biztosította be magának a második polgármesteri ciklusát.
Alabamában republikánus kongresszusi előválasztást tartottak, ahol az ultrakonzervatív Tea Party által támogatott Dean Young alul maradt a párt fő irányvonalát képviselő Bradley Byrne-nel szemben.

MTI 2013. november 6., szerda 17:24