Dohánymentes Világnap


Mai világban már szinte nincs olyan nap, hogy ne látnánk olyan embereket, akik cigarettával a kezükbe mennek munkába, vagy iskolába.. A pipázás már a múlté. Sőt lassan a cigarettázás is, hiszen feltalálták ezeket az elektronikus cigarettákat a leszokás érdekében.

Na de egy nap van a Földön ami dohánymentes, ez pedig Május 31. Valaki talán figyelembe veszi, és kibírja ezt a napot úgy, hogy nem gyújt rá, valaki nem. Két fiatal munkatársammal készítettem interjút ezzel a témával kapcsolatban. Rajnai Máté, és Törzsök Tamás Krisztián. Íme az interjú kérdések és válaszok:

Rajnai Máté, 21 éves NEM DOHÁNYZÓ

1, Szerinted melyik országból eredt el a dohányzás?
-Szerintem Perzsiából

2,  Kipróbáltad e valaha a cigarettát?
– Igen, egyszer kipróbáltam

3, És miért?
-Fiatal voltam, mondták hogy próbáljam ki, gondoltam miért is ne. De ez még 12 éves koromban volt körülbelül

4, Éreztél valamit utána, az első szívás után?
-Semmit nem éreztem, csak a kellemetlen ízt a számba

5, Szerinted miért káros a dohányzás?
– Valószínűnek tartom, a tartalma miatt.. Inhalálnak, és ez által betegségek alakulnak ki. Esetleg nagyobb kockázata lesz a tüdőráknak.

6, Mi a véleményed a Magyarországon lévő trafikokról?
-Nekem tetszik hogy el vannak így különítve a dohánytermékek. Így a fiatalok is nehezebben juthatnak dohány termékhez, és gazdaságilag sem egy rossz megoldás.

7, Mit üzensz a dohányzó fiataloknak?
– Nem mondom, hogy ne csinálják. Mert ha valamit megtiltunk nekik annál jobban csinálni fogják! Ha esetleg én család apa leszek, és lesz egy 14 éves fiam/lányom nem fogom neki mondani hogy ne csinálja, vagy ne próbálja ki! Inkább próbáld ki, és döntsd el szükséged van rá, vagy nem! Azt üzenném a fiataloknak hogy gondolkodjanak el, és magyarázzák el magunkat hogy vajon miért is csinálják!

Törzsök Tamás Krisztián 21 éves SPORT EMBER

1.Szerinted melyik országból származik a dohányzás?
Ha jól tudom, valamelyik Dél-Amerikai országból származik, és a nagy felfedezések korában hozták be Európába a hajósok.

2.Mióta sportolsz?
-4-5 éves korom óta rendszeresen sportolok, labdarúgással kezdtem, de emellett kézilabdáztam, atletizáltam és most több mint 6 éve amerikai footballozok.

3.Mikor próbáltad ki és miért a cigit?
-Hát próbálni már elég régen próbáltam kb. 10 éves koromban és mindig azt hittem ,hogy nem fogok rászokni mert akkor még nem tetszett. Puszta kíváncsiságból próbáltam ki.

4.Mióta dohányzol rendszeresen?
-4 éve dohányzom napi rendszerességgel, mert volt egy nagyobb sportsérülésem és amiatt. Nem egyszer próbáltam azóta leszokni.

5.Ha rágyújtasz miért? Milyen érzés tölt el közben?
-Ez egy nagyon jó kérdés, nem tudom. Szerintem unalomelűzés és megszokásból. Nem mondanám, hogy bármilyen érzés el tölt közben, jól esik általában főleg étkezés után.

6.Egy nap kb. mennyit dohányzol?
-Egy ,másfél doboz naponta

7.Mi a véleményed a trafikról?
-Különösebb véleményem nincsen, a cigarettához és egyéb dohánytermékekhez majdnem olyan szinten hozzá lehet jutni, mint előtte mikor nem trafik rendszer volt. Számára kitűzött céljait szerintem nem érte el.

8.Mi a véleményed a cigarettázó fiatalokról?
-Ez egy egyéni döntés általában, de sok főleg fiatalembert a környezete határoz meg, de később úgyis rendelkezni fog olyan személyiséggel, amelyet már annyira nem lehet befolyásolni és akkor el tudja dönteni, hogy folytatja vagy leszokik. Persze emellett a szülőknek is nagy szerepe van.

9.Mit üzensz a dohányzó fiataloknak?
-Mint azt előbb mondottam ez egy egyéni döntés, próbálják meg minimalizálni a naponta elszívandó cigaretta mennyiséget és majd eldöntik életük során, hogy tényleg szükségük van-e rá vagy sem.

A fiúknak köszönöm szépen az interjút!842575