Előbújás Napja – Coming Out Day


Az Előbújás Napján ünnepeljük magunkat, az LMBTQ embereket, hogy a folyamatos tagadás és hazudozás helyett elfogadjuk, majd barátainkkal, családunkkal és másokkal is megosztjuk, hogy a többségitől eltérő a szexuális orientációnk és/vagy a nemi identitásunk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindannyiunk, az egész társadalom felelőssége egy olyan biztonságos világot teremteni, ahol előbújni, őszintének lenni nem nagy ügy. Idén is mindenkit arra bíztattunk, hogy tegyünk ezért a világért egy lépést!

Október 11-én ünnepeljük az Előbújás napját, hogy ezzel hívjuk fel a figyelmet a coming out fontosságára. A „coming out (of the closet)” az 1960-as évekből eredő angol kifejezés, ami azt jelenti, hogy valaki felismeri, elfogadja és másokkal is megosztja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer. A coming out tehát egy folyamat, amelyben magunk és mások számára „előbújunk” szexuális orientációnkkal és/vagy nemi identitásunkkal kapcsolatban.

Az előbújásra leginkább azért van szükség, mert az LMBTQ embereknek is igényük van vagy lehet arra, hogy családtagjaikkal, barátaikkal, illetve a kollégáik körében őszinték lehessenek, ne kelljen titkolózniuk, rejtőzködniük, ne kelljen megjátszaniuk magukat és félrevezetniük azokat, akik fontosak számukra. Egy 2010-es kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 17%-a bújt elő a munkahelyén és 82% számolt be arról, hogy heti rendszerességgel fordulnak elő magánbeszélgetésekben párkapcsolati témák. Ebből adódóan 59%-uk került már olyan helyzetbe, hogy hazudott munkahelyén párja neméről.

Az őszinteség hiánya nyomasztó hatással lehet az érintettekre, sok energiát felemészthet és ronthatja egészségüket, teljesítőképességüket és munkabírásukat, valamint családi és baráti kapcsolataik megromlásához vezethet.

Az előbújáshoz szükség van arra, hogy az LMBTQ emberek önismerettel, önbizalommal rendelkezzenek és elfogadják magukat. Ehhez kívánatos egy biztonságos környezet, amely az előbújás után elfogadóan, nyitottan és szeretettel fordul ahhoz a személyhez, aki bizalmába avatta. Ezt a két fontos elemet jelenítettük meg interaktív fotókampányunkkal, ahol már előbújt LMBTQ személyek, ill. támogató szövetségesek adták arcukat az előbújás melletti kiálláshoz.

Ha már előbújtál, akkor az #ÉnMárElőbújtam hashtaget használva elmondhatod, mit gondolsz róla, milyen élmény volt. Ha támogató vagy, akkor használd a #NekemElőbújhatsz hashtaget, így közösen tehetünk egy elfogadóbb világért.

Csatlakozz kampányunkhoz, oszd meg tartalmainkat és ünnepeld velünk az Előbújás napját!

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .