Havasi: közös dal és videó a világhírű Harlem Gospel Choirral


 A világhírű amerikai Harlem Gospel Choirral közös dalt és videót készített  zongoraművész, zeneszerző. A Voices of Change című számot néhány hete New Yorkban rögzítették, a közreműködők között volt Radics Gigi énekes is.

A nagyszabású tétel minden idők egyik leghíresebb keresztény egyházi énekét, a csaknem 250 évvel ezelőtt született Amazing Grace-t (Csodás kegyelem) helyezi a Havasitól megszokott szimfonikus és világzenei kontextusba – közölte a produkció pénteken az MTI-vel. A videó péntek kora estétől látható Havasi Balázs YouTube-oldalán.
A közlemény szerint a stúdiófelvételek féléves előkészítés után a New York-i Germano Stúdióban készültek október elején, korábban itt dolgozott John Lennon, a Rolling Stones vagy Stevie Wonder is. A felvételeket Pejtsik Péter, az After Crying csellósa, zeneszerzője, a Havasi Symphonic Show hangszerelője és karmestere irányította, a Harlem Gospel Choir és Havasi Balázs mellett közreműködött Radics Gigi, a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar, Kiss Endi, a Hooligans dobosa, valamint az ír furulyán játszó Szabó Dániel.
A Voices of Change elkészítésében mintegy száz művész vett részt.
A klip rendezője, forgatókönyvírója és vezető operatőre Gráf Péter volt, akinek magyar csapatát egy amerikai filmes stáb segítette. A videó forgatása egy héten át tartott New York utcáin és a brooklyni Szentháromság-templomban.
A Voices of Change rákerül a decemberben megjelenő Symphonic – A második felvonás című Havasi-albumra, és elhangzik a Havasi Symphonic december 21-i duplakoncertjén is a Papp László Budapest Sportarénában. A produkció tájékoztatása szerint a show-ban több mint százan lesznek a színpadon, a Pejtsik Péter által vezényelt szimfonikus zenekart egy 25 tagú kórus egészíti ki, a magyar zenészek mellett kínai, indiai, brazil, amerikai és ír művészek is érkeznek az estre.
Sztárvendégként fellép Lisa Gerrard, a világhírű Dead Can Dance énekesnője, valamint Tina Guo csellóművész. A koncert kreatív rendezője az amerikai Brian Burke, aki korábban Céline Dionnal is dolgozott.
Havasi Balázs 1975-ben született, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult, a világ számos városában koncertezett már és több zongoraversenyt megnyert, köztük a Yamaha Piano Contestet. 2001 és 2004 között feldolgozáslemezeket készített, amelyen a mai kor slágereit, filmzenéket adott elő egy zongoraművész klasszikus stílusában. Később szerzői lemezekkel (Piano, Seven, Infinity, Red), majd szimfonikus és crossover produkciókkal (Havasi Symphonic, Drum & Piano Project, Ecset és zongora) jelentkezett.
Tagja az akusztikus downtempót játszó Unbending Trees zenekarnak, amely 2008-ban megjelent első lemezével – Chemically Happy (Is The New Sad) – sikert aratott Nagy-Britanniában.

MTI 2013. november 8., péntek 18:02