Jogsi mizéria, avagy lejárt az orvosi alkalmassági.?


Napokban egy olvasónk kereste fel a szerkesztőségünket. És elmesélte nekünk, hogy igazoltatás során a rendőr figyelmeztette, hogy le fog járni az orvosi alkalmasságija.

 

Olvasónk joggal élt abban a tudatban, hogy a rendőr téved, mert hiszen elvégre Ő is ember. De hogy ténylegesen megbizonyosodjon a helyzetről felkeresett egy okmányirodát ahol a kedves, készséggel válaszoló hölgy szintén jelezte, hogy a rendőr nem tévedett, és mégpedig sipirc, a háziorvoshoz, mert csak pár napja van az okmány lejáratáig!

 

De itt is a csavar a történetben,! Olvasónk 2012 márciusában kapta kézhez első jogosítványát egészségi állapota szinte tökéletes ,ahogyan most is az. És ugye még messze nincs, negyven eszerint az orvosi alkalmasságot 10 évre kellet, hogy megkapja.

Ekkor döntött úgy,hogy felkeres, minket járjunk utána mi a helyzet valójában.

 

Mondhatni kezünkbe vettük mi is a jogsinkat és szakportálok útmutatói segítségével értelmeztük az okmányunkon látottakat. Ebbe bővebben nem mennénk most bele. Lényeg hogy a megoldást a police.hu oldalán találtuk meg Fontos tudni, hogy a jogosítvány személyazonosításra is használható, ezért az okmány 10 évig érvényes a kiadástól ez a jogosítvány első oldalán található. Na de ha fordítunk, egyet figyelembe kell venni a 11. oszlopot, ami az egészségügyi alkalmassági engedély érvényességét és esetleges vezetői engedély kategória érvényesség idejét jelöli az is lehet, hogy egyezik az első oldal érvényességével az is lehet, hogy pár hónap vagy év eltérés van.

jogsi_2Igen, ám de annak idején egész pontosan 2012 augusztusa előtt kiállított vezetői engedélyek formátuma (év.hó.nap.) volt. Ezután kiállított jogosítványok formátuma már (nap.hó.év .).

 

És bizony itt a megoldás olvasónk jogosítványa 2012 márciusában lett kiállítva és akkor még a fent említett év.hó.nap formátum volt a helyes.

De kérdezem én,erről a régebbi változtatásról miért feledkeztek el az okmányirodában. És számomra az is érthetetlen hogy, ha ez a közlemény fent szerepel a police.hu oldalán, akkor a rend éber őrei miért hagyják figyelmen kívül.

 

Szó, ami szó hasonló cipőben járok én is az olvasónkkal, de ha nem a régi formátumot veszem figyelembe, akkor 2026-ig érvényes a jogsim 2021 helyett. Ami nonszensz mert 15 évre nem adnak ki engedélyt.

Boritókép:Pixabay

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .