Ma van a tánc világnapja!


dance2Ma van a tánc világnapja. A táncművészet ünnepén nagyszabású gálaesten adják át a szakma díjait a Művészetek Palotájában.

A világnapot 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják. A táncművészet legnagyobb ünnepén a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége idén is gálaestet rendez, ezzel zárul az április 22-én indult Budapest Táncfesztivál. Az ünnepi esten a 2013-ban díjazott művészek és alkotók produkcióiból láthatnak reprezentatív válogatást az érdeklődők.
Az idei világnap nemzetközi üzenetét Mourad Merzouki fogalmazta meg. A francia táncos-koreográfus a tánc erejét, a kultúra társadalomegyesítő képességét kiemelve arra szólít fel, hogy ne hagyjuk, hogy bárki csak bizonyos, előre kiosztott szerepek eljátszására kényszerítsen minket, hanem próbáljunk szerencsét és vállaljunk kockázatot. “Próbáld meg, és ha nem sikerül, akkor kezdd újra, de legfőképpen, táncolj, és ne hagy abba a táncot!” – hangsúlyozza Mourad Merzouki.
A világnap magyarországi üzenetében Timár Sándor arra hívja fel a figyelmet, hogy tánc a népek, kultúrák szerves függvénye, a mindenkori történelmi idők kifejezője. Minél több táncot ismerünk meg, annál közelebb kerülünk a világ valóságához. “Az ember élete a világmindenség rendjében nagyon rövid. Ezért nagyon fontos, hogy a mozgás művészete, a többi művészeti ággal karöltve, jelen legyen az ember mindennapi életében és széppé tegye azt” – hangsúlyozza a Kossuth-díjas koreográfus.
A Művészetek Palotáján kívül, az Uránia Nemzeti Filmszínházban is méltó módon megünnepelhetik a világnapot a tánc szerelmesei. A filmszínház a világhírű brit koreográfus és rendező, Matthew Bourne Hattyúk tava-adaptációjának felvételét tűzte műsorára. Csajkovszkij klasszikusának extravagáns modern feldolgozásában a kortárs balettművészek legjava szerepel: Richard Winsor táncolja a Vezérhattyú/Idegen szerepét, Dominic North a Herceget, Nina Goldman pedig a Királynőt.
A nemzetközi hírű Savaria táncversenynek otthont adó Szombathelyen a tánc világnapja alkalmából május 1-jén egész napos táncos és zenés programokkal töltik meg Fő teret, ahol a néptánctól a balettig a legkülönbözőbb táncos műfajok képviselői mutatkoznak be.

Forrás:MTI