Megérkezett Szegedre a Pompeji-kiállítás anyaga


Szigorú biztonsági intézkedések mellett megérkezett Nápolyból a Pompeji-kiállítás kollekciója szombaton este a szegedi Móra Ferenc Múzeumba – tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.

 

Medgyesi Konstantin közölte, a nápolyi régészeti múzeum gyűjteményéből származó 120 műtárgyat speciális, duplafalú dobozokban szállították a Tisza-parti városba.
A legnagyobb figyelmet egy Poszeidón-szoborra kellett fordítani: a több mint két méter magas alkotás közel egy tonnát nyom, így a mozgatásához több mint tíz emberre volt szükség. A szállítódoboza is óriási méretű, mely éppen hogy csak befért a múzeum bejáratán és a díszterem ajtaján. A márványszobrot méretei és állapota miatt a bepakolás utáni percekben azonnal ki kellett bontani. Az olasz múzeum munkatársai zseblámpával vizsgálták át a remekművet, hogy meggyőződjenek róla: semmilyen baj sem érte a felbecsülhetetlen eszmei értékű szobrot.
A műkincsek bő egy napon keresztül akklimatizálódnak, majd az olasz és a magyar múzeum munkatársai együtt kezdik meg kicsomagolásukat.

A szegedi Pompeji-kiállítás a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én nyitja meg kapuit a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete házban és a Kass Galériában. A múzeum központi épületében, a Kultúrpalotában az ókori Pompeji politikai élete, fürdőkultúrája elevenedik meg a Nápolyból érkező műtárgyak, történeti ereklyék segítségével. A Fekete házban kap helyet az egykori Pannónia provincia mindennapjait bemutató tárlat, és itt ismerkedhetnek meg az érdeklődők a gladiátorok világával is. A Kass Galériában pedig Pompeji és a Vezúv a magyar művészetben címmel az akadémista festészet remekeiből nyílik kísérő kiállítás.

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .