Múzeumok éjszakája – Kultúr-szabaduló szoba és láthatatlan kiállítás is lesz Sopronban


SopronA Zene fogságában címmel Liszt Ferenc zeneszerző titkait kutathatják a Múzeumok éjszakáján az érdeklődők a Soproni Múzeum új kiállítóterében, a Liszt-szalonban, ahol láthatatlan kiállítást is rendeznek – tájékoztatta a múzeum kommunikációs munkatársa az MTI-t.

Szabadhegyi Zita elmondta: a kultúr-szabaduló szoba szombaton nyílik. A 4-6 fős csoportoknak különböző logikai feladatokat kell megoldaniuk, például lakatot kell feltörniük vagy számzárat kell megfejteniük ahhoz, hogy a város egykori díszpolgárának „titkait” felkutassák. A cél, hogy a csapatok minél előbb, lehetőleg egy órán belül megtalálják a rejtélyek kulcsait. Mint Szabadhegyi Zita hozzátette, a szabaduló szoba a Múzeumok éjszakája után is várja a csoportokat.
    A Liszt-szalon másik szobájában láthatatlan kiállítás nyílik, ahol teljes sötétségben fedezhetik fel a látogatók a közelmúlt történelmi kincseit, vagyis olyan tárgyakat tapogathatnak vagy szagolhatnak meg, amelyeket régen, vagy eddig még egyáltalán nem mutattak be a közönségnek.
    Emellett a „régi” helyszíneken is várják a látogatókat: a Fabricius-házban barokk főzőshow lesz, ahol a Storno család könyvtárának legrégebbi receptjei alapján „sütnek-főznek” a múzeum munkatársai, a Római kori kőtárban pedig igazi nosztalgia diszkót rendeznek a 60-as, 70-es évek zenéivel.
    A legkisebbeket a Várfal sétányhoz várják, ahol a Cókmók Társulat bábszínházi előadásokat tart, Kónyai Tibor pedig dzsesszkoncertet ad.
    Június 21-én a Tűztoronyba kedvezményes áron lehet belépőjegyet venni, a múzeum további kiállítóhelyei pedig ingyenesen látogathatók este 6 órától éjfélig.

MTI 2014. június 20., péntek