Nincs megállás


Hahó fiatalok! Még nincs itt a tél. Sportolj, mozogj, táplálkozz egészségesen! Tudtad hogy egészséges a mindennapi testmozgás?

Hahó! Még nincs tél, vissza van még két hónap, addig használjátok ki az időt, és sportoljatok sokat! Én úgy gondolom, hogy a sport fontos szerepet játszik életünkben, hiszen az egészséges életmód előállításához szükséges. A volt iskolámban jártam, egy kis faluban, és a volt testnevelés tanárommal készítettem egy interjút a rendszeres testmozgással kapcsolatosan.

– Mikor kezdett el tulajdonképpen a sporttal foglalkozni?
–  Általános iskolás koromban  szerettem meg a testnevelést

– Tanárnő miért tartja fontosnak a sportolást?
– Mivel az egészséges életmódba ez bele tartozik, és ha többet sportol az ember, akkor nem lustul el, mindig friss marad. Amit mondani is szoktam ilyen téren egy mondás, az „épp testben, épp lélekben”.

– Van e olyan sportág, ami különösen közel áll önhöz?
– Röplabda, ezzel a sportággal gimnáziumban foglalkoztam különösképpen, sőt benne is voltam az akkori városi felnőtt röplabda csapatban.

– Mit gondol a mai fiatalság milyen szinten vesz részt, esetleg nem vesz részt a sport tevékenységekben?
– Itt két külön csoportra tudnám a diákságot elkülöníteni. Az egyik az, aki szereti csinálni a sportot, és igen is akarja, vagy ha nehéznek látszik a feladat, akkor is odateszi magát, és megpróbálja. A másik pedig, aki szó szerint lusta, és nem is szeret mozogni, vagy ha kiadnak neki egy nehezebb feladatot, akkor meg sem próbálja, és sajnos az ilyenek azok akik egészségügyi problémákkal küzdenek, mint például a szív problémák, elhízás stb.

– Az iskola szokott  részt venni sport versenyeken?
– Igen, nem régen vettek részt az alsó tagozatosok egy kistérségi játékos versenyen, ahol harmadik helyzetet értek el. Ezenkívül lánytornán is részt vettünk pár hete, és most a fiúkkal készülünk a megyei atlétikai versenyre. A magyar diáksport napján is aktívan részt vesz az iskola, ezen a napon az iskolában mindig a jelenlegi évszámnak megfelelő távot futják le, és egész nap részt vehetnek a gyerekek sorversenyeken, vagy ügyességi feladatokon. Iskolánkban működik a futball foglalkozás is, ahol a fiúk szívesen részt vesznek, és néhányan benne vannak a BOZSIK programban is.

– Van e üzenete a mai fiatalságnak, a rendszeres testmozgással kapcsolatosan?
– Igen, van. Soha ne hanyagolják el a mozgást, hiszen az élet egyik legfontosabb része, fontos, hogy ha nem is az egész napot, de legalább 20 percet foglalkozzanak testmozgással. Az általános iskolákban biztos, hogy nem hanyagolják el a sportot, hiszen most be lett vezetve a mindennapos testnevelés, aminek én örülök.

Tanárnővel az interjú után arról is beszélgettünk, hogy tulajdonképpen a testnevelés órák hogyan is zajlanak, sőt, neki és az iskolának is nagyon fontos, hogy egy gyermek úgy kerüljön felsőbb oktatásban, hogy tanult valamit, mert ebben az iskolában alaposan megtanítják a tanagyagot, például mint a testnevelést. Van némi játékóra amin játszanak, de ami a legfontosabb, hogy többet ésszel, mint erővel.

torna_reggel_n