Oscar-jelölt film és El Kazovszkij kiállítás – indul a IV. LMBT Történeti Hónap


A dán lány című,  az első nemi átalakításról szóló Oscar-esélyes film vetítésével veszi kezdetét  az LMBT Történeti Hónap január 29-én, pénteken. A programsorozatot a film konzulense, Susan Stryker történész,a queer tudományok elismert kutatója nyitja meg. A kulturális programokat kínáló, egész februárban tartó rendezvénysorozat a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek történelemben betöltött szerepét járja körbe.

 

Milyen politikai és társadalmi következményei lettek annak, hogy Tarlós István 15 éve kitiltotta a „homoszexuális felvilágosító” programokat a Szigetről? Milyen szerepet töltött be a magyar művészeti életben az orosz származású transznemű képzőművész, El Kazovszkij? És mit gondol ma egy lelkész a melegházasságról? – többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a programok alatt.

 

A rendezvénysorozattal azokat a személyes vagy  történelmi,  sok esetben láthatatlan történeteket kívánjuk megmutatni, melyek kapcsolódási pontot jelentenek a többségi társadalommal. “Reméljük, hogy az összetartozás érzése nemcsak a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberekben erősödik majd, hanem szélesebb körben is felismerik, hogy az LMBT embereket érintő kérdések az egész társadalmat is érintik” – mondja Hanzli Péter, a rendezvény egyik szervezője.

 

A Hosszúlépés. Járunk? Pink Budapest elnevezésű belvárosi sétáján megtudhatjuk, hogy hol zajlott a közösség élete a dualizmus alatt, a Horthy-korszakban vagy éppen az államszocializmus idején.  Az érdeklődők világbajnoktól tanulhatnak azonos nemű táncot, vagy megmérhetik tudásukat az LMBTI kocsmakvízen.

 

Az LMBT Történeti Hónap a kilencvenes években indult az Egyesült Államokból azzal a céllal, hogy nemzetközi szinten hívja fel a figyelmet az LMBT közösség gazdag kultúrájára és történelmi jelenlétére. Magyarország 2013-ban csatlakozott hozzá először,  azóta a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület szervezi, már negyedik alkalommal. Idén közel harminc szervezet bevonásával mintegy 45 programot szerveztünk, Budapesten kívül Debrecenben és Pécsett is.

 

További információ a megnyitóról és a programsorozatról, az LMBT Történeti Hónap honlapján, és facebook oldalán található.

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .